3 länder där öl är nationaldryck

I de flesta länder i västvärlden är det vanligt att ta en öl på puben eller hemma i tv-soffan med en varm pizza och det är ofta man ser folk med en kall, frisk öl i handen under varma sommarkvällar.

I vissa länder sticker ölen ut lite extra och kan betraktas som nationaldryck.

Tyskland

Tyskarna är som bekant det folk i världen som är fullkomligt tokiga i öl. I Bayern finns bryggerier på löpande band och många värdshus brygger även sin egen öl. München har t.o.m. en fest som är tillägnad ölen – Oktoberfest i september/oktober. Det är inga små glas som ölen serveras i. Helst dricker man öl tillsammans med en Wurst (korv på tyska) i de många ölträdgårdar (Biergarten) som finns. När man äter en wienerschnitzel eller rullader är det också lika vanligt att ta en öl som det är att dricka vin i Frankrike.

I Tyskland och framför allt i Bayern, kan du få en guidad tur på de många bryggerierna och känna hur det är att befinna sig i ölens Mecka. Tyskland har också en mycket sträng öllag som i princip gör det förbjudet att brygga dålig öl. Recepten är gamla och traditionella och att mixtra med öl räknas nästan som ett lagbrott. Dock har nyare bryggerier poppat upp i städer som Berlin och drar till sig en yngre internationell kundkrets.

Storbritannien och Irland

Storbritannien och Irland är kända för sina många pubar och i Dublin finns även ett ölmuseum att besöka, det s.k. Guinness bryggeri. Det är tradition att gå ut och ta en öl både under dagen och efter jobbet i dessa länder och även de som är mindre bemedlade ser alltid till att det åtminstone finns en slant för en öl med polarna. Både England och Tyskland är fotbollsnationer, vilket kan tänkas ha ett samband med öldrickande. Pubkulturen är djupt rotad och ölen är ett sätt att umgås.

Belgien

I Belgien är man däremot inte rädd för att ta till nya metoder samtidigt som man håller fast vid de gamla. Ölkulturen blomstrar sedan länge och världens äldsta ölsort Lambic, tillverkas fortfarande här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *