Mjöd – vikingaölet

När man talar om vikingatiden kan man inte låta bli att se de skäggiga männen framför sig med sina lerkrus i handen och drycken som fullständigt sköljer ner över skäggen samtidigt som man äter, sjunger och dansar. Vikingarna brukade krydda sin öl med enris men man hade också en annan dryck som kallas för mjöd.

Beståndsdelar i mjöd

Mjöd är en aning sötare än öl. Det består av honung och jäst och är betydligt mer berusande än öl. Drycken ansågs som en finare variant av öl och dracks mest till högtidligare fester medan ölen togs fram tillvardagen. Mjöd var dessutom en andlig dryck enligt vikingarna. Den skänkte evigt liv och skyddade mot ondska.

Mjöd har också kallats honungsvin och sättet att tillverka det på har liknats med vintillverkning förutom att man använder vanligt vatten istället för druva. Även åsynen av mjöd kan relatera till vin eftersom den är ljus och ganska len i smaken. I Danmark har man även hittat rester av mjöddryck med lingon i, så det experimenterades förmodligen friskt under vikingatiden.

Mjödet idag

Nuförtiden förekommer inte drycken så ofta längre, utan har fått maka på sig för alla ölsorter. Den finns dock kvar till viss del i Sverige och kan drickas till midsommar. Ofta är det då människor som tillverkar den för hemmabruk. I andra länder som Polen, vissa delar av Nordamerika och Etiopien är mjöd en populär dryck och även i Frankrike finns den i form av namnet Hydromel och Chouchen. Det är emellertid nyare varianter förutom i Polen som håller kvar vid traditionerna.

Inga faktiska recept

Mjöd har egentligen inga direkta regler för hur det ska tillverkas. De äldsta recepten daterar från 1400-talet och de moderna recepten har ofta bytts ut eller förändrats för att anpassas efter alkoholvanor, tycke och smak osv.

Det finns en rad olika mjödsorter. Här kommer några exempel.

  • Sortmjöd
  • Starkmjöd
  • Alkoholfritt mjöd
  • Mousserande mjöd
  • Mölska som blandats med malt (engelskans braggot-dryck)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *