Ölens ursprung

Vi ser matglada tyskar på Oktoberfest häva i sig litervis med denna dryck. Dessutom har vi har våra gamla vikingar som drack en typ av den; nämligen mjöd och under varje fotbollsmatch i Storbritannien dricker sig fansen mätta på ale, lager och stout. Vi talar givetvis om öl som har blivit en nationaldryck i mer än ett land.

Var uppstod ölen och var drack man den mest? Det ska vi ta reda på i denna artikel.

Ölets ursprung

Ölen är den äldsta dryck som skapats av människan. Ordet kommer från det fornnordiska “alu” som betydde gästabud, vilket man kan förstå när man läser om vikingarnas mjöd och öldrickande under vilda fester.

Själva ölen uppstod första gången när blött bröd jäste och bildade en dryck. Det blev således en slags bieffekt som folk sedan upptäckte som något positivt. Den första drycken var dock inte lika alkoholhaltig som det moderna ölet, men uppskattades ändå.

Nästan alla sädesslag som också har sockerarter i sig, kan bilda jästsvampar så man vet inte riktigt var det första ölet har uppkommit. Bröd åt man ju på de flesta platser i världen och man tror att olika öl har skapats på olika platser. Dock har man kunnat påvisa genom uppgrävda gamla lerkrus, att öl har druckits i minst 7000 år och att det var vanligt förekommande i bl.a. Irak.

Man har även funnit texter och minnestavlor föreställande öldrickande människor i Mesopotamien som konsumerade drycken med ett slags sugrör.

Öl i Norden

I Norden började man dricka öl under bronsåldern, dvs någon gång mellan 1800-500 f.Kr. Då smaksatte man ölen med pors som är en växt som syns till på myrar och kärr och avger en särskild doft. Den fortsatte användas ända in på vikingatiden men ersattes så småningom med enris.

Humle

Humlen kom att göra intåg under folkvandringstiden några hundra år e.Kr. Då blandades folk upp i Europa och humle hade de med sig. Humle har en särskild smak, är lugnande och konserverande. På så sätt kunde man lagra ölen och transportera den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *