Olika ölsorter

Det finns en rad olika ölsorter som är vanligt förekommande och mer eller mindre eftertraktade i olika länder.

Den äldsta ölsorten

Den öl som man funnit i rester av krukor och som blivit omskriven i gamla dokument, heter spontanjäst öl. Det anses vara den äldsta sorten och förekommer numera bara i Belgien. Ölsorten Lambic är av denna typ. Metoden innebär att man låter luftens fria jästpartiklar sätta igång jäsprocessen som i regel brukar ta flera steg under ett par år. Svårigheten är att kontrollera processen som får styra sig själv lite hur som helst. När ett spontanjäst öl är färdigt är det vanligt att upptäcka ca 20 jäststammar i det.

Ale

I England är det vanligt att dricka ale, vars namn härstammar från fornnordiskan. Ale finns som brittisk, irländsk eller belgisk och bär namn som porter, stout eller kölsch. En gemensam nämnare är att alesorterna har fått överjäsa. En viss jästart som är mer effektiv än övriga sorter får jäsa ordentligt och det resulterar i högre alkoholhalt samt en ren smak.

Lageröl

Dricker du en lager så innebär det istället, till motsatsen från ale, att du dricker en underjäst ölsort. Underjästa drycker betyder att jäsprocessen har ägt rum under låg temperatur, vilket gör att jästen så småningom sjunker ned till botten i karet.

Många känner till den mörka lagern från Englands eller Irlands pubar samt från Tysklands bryggerier och det är inte alla som uppskattar smaken. En lager kan dock vara både ljus eller mörk till färgen och anledningen beror då på vilken maltsort man använt sig av. Två kända lageröl heter Münchner eller Pilsner och brukar räknas till klassikerna.

Veteölen

Till veteöl används mältat vete och eftersom det hör till familjen överjästa ölsorter, kan man räkna in det i en typ av ale. Det måste emellertid förekomma något annat sädesslag till hjälp när man tillverkar veteöl, eftersom man behöver ett speciellt enzym som frigörs. Veteöl dricks mest i Belgien och Tyskland och slinker ned i halsen lätt som en plätt. Den är känd för att släcka törsten och vara lite syrlig i smaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *