Otippade ölnationer

Man får inte glömma bort några andra länder vars ölbryggerier har blivit kända i resten av världen på senare tid. Här kommer några tips på god öl som du kan prova på om du är ute och reser och vill testa traktens öl och inte de gamla klassikerna.

Danmark

Detta är i och för sig ingen nyhet; Danmark har legat i topp relativt länge med bryggerier som Carlsberg, Tuborg och Mikkeller m.fl. Faktum är att det senaste namnet rankas numera som ett av världens bästa och kan avnjutas på stående fot i de bästa ölbarerna i världen. I Danmark är det vanligt att “gå och hygge sig”, vilket ofta innebär en öl och en stor stek med kompisgänget.

Japan

Tro det eller ej men Japan vinner priser i både öl, whiskey och andra alkoholhaltiga drycker och sätts på kartan över länder där kvalitet, smak och förpackning är i toppklass. Det kanske inte är så konstigt. Japanerna är lika noggranna som tyskarna och har bra öga för detaljer. Förr var det vanligt att dricka saké (japanskt vin) till maten men numera gottar man sig även med öl och finare drycker som härstammar från Europa. Japanerna är också duktiga på att göra öl med mindre alkoholhalt men som ändå har en god bevarad smak. Prova Asahi eller Kirin!

Italien

Vem kunde tro att landet som är expert på goda viner och Grappalikör, kunde tillverka öl? Så är dock fallet och Italien väntas bli nästa stora ölnation med bryggerier som del Borgo och del Ducato.

Än är sorterna och bryggerierna relativt nya och kommer förmodligen att skapa ännu större förvåning i framtiden, men redan har man lyckats få en bra plats internationellt sett.

Nya Zeeland

Nya Zeeland och Australien har redan dragit blickarna till sig vad gäller vin. Nu är alltså även ölen på frammarsch och tävlar med USA om vilket humleöl som är bäst. Nya Zeeland odlar mycket korn som är ett dominerande sädesslag i öl och deras sorter är ofta friska och lite citrusaktiga i smaken. Prova gärna på Yeastie Boys, 8 Wired eller Tuatara. Gott och läskande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *